Binnen Mediant wordt iedere tweede dinsdag van de maand een referaat georganiseerd.

 

Bent u lid van uw kwaliteitsregister; voor deze referaten wordt accreditatie aangevraagd bij de V&VN, FGZPt en NVvP (vergeet niet uw bignummer door te geven bij aanmelding).

Voor andere kwaliteitsregisters kan er een certificaat opgevraagd worden. 

 

Locatie: Helmertheater, Helmerzijde Broekheurnering 1050 te Enschede.

Tijd: 16.30 tot 18.00 uur. Aansluitend is er een hapje & drankje en gelegenheid tot napraten.

Aanmelden: referaat@mediant.nl 

Dinsdag 12 maart 2019

 

Eenzaam onder de mensen 

Elk mens kent gevoelens van eenzaamheid. Elk mens heeft in het leven te maken met existentiële eenzaamheid. Daarmee ook elk mens in de psychiatrie, behandelaar of cliënt. Een eenzaamheid die voor lijden kan zorgen. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen sociale en existentiële eenzaamheid.

Dit referaat zal niet zozeer gaan over sociale eenzaamheid, maar des te meer over de existentiële eenzaamheid die voor ieder mens geldt. Voor het onderscheid tussen die twee zal aandacht zijn. Dit zullen we doen aan de hand van het gedachtegoed van Irvin D. Yalom, een psychiater/psychotherapeut en (roman)schrijver. Hij is (een van de) grondleggers van de existentiële psychotherapie waarbij het stilstaan bij deze eenzaamheid kan worden gezien voor groei en herstel. Het eerste deel van het referaat zal gebruikt worden voor een verdieping van begrippen en een theoretisch kader.

Maar dit vraagt ook om een bezinning over hoe de psychiatrie behandeling vorm geeft. Hoe kunnen we omgaan met deze eenzaamheid. Kunnen we erbij stilstaan of denken we het op te moeten lossen? Staat een psychiatrie die niet bij deze eenzaamheid stil durft te staan werkelijk herstel niet in de weg?

 

Programma

 

16.30 uur Opening / Welkomstwoord Lia Verlinde, psychiater / opleider psychiatrie
16.35 uur Existentiële eenzaamheid adhv het gedachtegoed van Irvin D. Yalom Timon Meynen, filosoof, psycholoog en Yalom-kenner
17.15 uur Betekenis van eenzaamheid voor het herstelproces Karin Minkhorst, ervaringswerker
17.50 uur Vragen / discussie Lia Verlinde
18.00 uur Afsluiting